IPRED gick igenom

25Feb09

Klockan 16 i dag fattade riksdagen beslut om att införa den omdebatterade Ipredlagen den träder i kraft 1 April. Beslutet föregicks av en debatt där de borgerliga partierna hävdade den enskilde kulturarbetarens rätt medan framför allt Vänsterpartiet och Miljöpartiet menade att lagen inte alls slår vakt om den personliga integriteten. Anders Mildner kallar det för en sorglig dag för politiken.

Det har skrivits en hel del om lagen DN förklarar i korthet:

Om Ipredlagen klubbas igenom kommer rättighetsinnehavare att kunna kräva ut personuppgifter från internetoperatörer i de fall där man misstänker att någon fildelar upphovsrättsskyddat material.

Med hjälp av uppgifterna kommer branschorganisationerna att ställa krav på den misstänkte. Ett första varningsbrev skickas ut och om varningen ignoreras kan rättighetsinnehavaren stämma fildelaren i civil domstol. Är brottet omfattande kan den misstänkte polisanmälas.

Kommer den kunna genomföras? Intensifier skrev igår:

I Spanien stoppades IPRED på ett nationellt plan i Télefonica-domen. I Danmark har upphovsrättslobbyn slutat stämma internetanvändare på grund av trådlösa nätverk. Trots det principiella övergreppet går det att stoppa IPRED 1 så fort det första kravbrevet dimper ned i någons brevlåda. Allt som krävs är att man inte snällt betalar, utan informerar någon om vad som har hänt och sedan ser till att överklaga. Jag kan inte lova att man därmed vinner, men utan att överdriva kan jag nog lova att blogosfären kommer att sätta igång ett massivt grupparbete och mediespektakel.

För en hel del samlad information se sajten Stoppa Ipred.

Advertisements


No Responses Yet to “IPRED gick igenom”

  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: