En rättegång är mer än en rättegång

24Feb09

Rättegången mot The Pirate Bay väcker intressanta frågor på alla håll och kanter. Och ibland känns det som om den minst intressanta frågan är: hur går det i rättegången.

Oscar Swartz utreder fragan om hur en rättegång inte bara är en rättegång i sin senaste blogginlägg där han påminner läsare att en snäv juridisk tolkning av rättegången som rättegång är otillräcklig. Det som sker i rätten är viktig men det är trots allt inte det viktigaste frågan. Oscar pekar på samhällsförändring, inställning till upphovsrätt och rättsuppfattning som viktiga områden som rättegången är en del av.

En annan fråga som är intressant och som väcks av rättegången rör frågan om närvaro. Under en av dagarna kan man höra att åklagaren påpekar att en vittne som skall höras senare (Tobias Andersson, Piratbyrån) sitter i salen. Han uppmanas att lämna salen. Han frågar om han får lyssna på radio. Rättens ordförande svarar “Ja… det kan vi förstås inte hindra, men du får inte vara här inne i alla fall…” Tobias Andersson lämnar salen.

Dessutom har flera åhörare tillfrågats om de filmar (vilket inte är tillåtet i rättssalen) med mobilkamror.

Pirate Bay rättegången är otroligt väldokumenterat. En ljudupptagning rättegången sänds live från TV24, åhörare bloggar och mikrobloggar live från salen (även om dessa är mest vinklade för piraterna) och bloggar och analyser utanför salen. Allt detta förutom “vanlig” “gammal” media.

Men den gamla tabu mot bilder eller närvaro i rättsalen kvarstår. Undrar hur länge det dröjer innan även denna spärr försvinner?



No Responses Yet to “En rättegång är mer än en rättegång”

  1. Leave a Comment

Leave a comment