Om kursen

Hej,

Ansökningstiden till kursen har gått ut. Men man kan söka in som sen anmälan ett tag till på studera.nu. Maila mig för mer information klang@informatik.gu.se

Mathias

Bloggen är en del av kursen “Det sårbara IT-samhället” (anmälningskod GU-18709) som ges på IT Universitetet vid Göteborgs Universitet med början hösten 2009. Tanken med kursen är att fördjupa diskussionen om kopplingen mellan förändring, teknologi och samhälle.

Jag heter Mathias Klang och är ansvarig lärare för kursen Det sårbara IT-samhället. Dessutom är jag forskare på IT Universitetet och bloggar på http://www.digital-rights.net.

En liten reklambild för kursen – skulle uppskatta om den spreds…

riskit

större storlek här

Tanken med kursen är att diskutera teknologi och samhälle. Här är en klipp från kursplanen:

Målet med kursen är att öka vår förståelse för den sårbarhet informationsteknologins centrala samhällsroll innebär. Inom kursen ram hålls seminarier kring relationen mellan informationsteknologi och samhälle. Under seminarierna presenteras och diskuteras olika användningar av informationsteknologi samt hur denna användning påverkar individer, organisationer och samhälle. Kursen ger kunskaper om: informationsteknologins roll, ansvarsfrågor, determinism och fri vilja. Teori varvas med samtida tillämpade studier på informationsteknologin sårbarhet, till exempel, effekterna av nya kommunikationsmönster, artefaktens roll och livscykel, Internets roll som samhällsförändrare. Syftet med kursen är att vidga förståelsen för den dynamiska roll som informationsteknologi spelar i dagens samhälle.

Läs kursplanen här!

Anledningen till att vi väljer att hålla kursen är att vi är en grupp teknologilärare som vill väcka uppmärksamhet och diskussion kring den teknologi som vi använder oss av och är beroende av. Det handlar inte om att vi vill klaga på teknologi men snarare öka vår förståelse för hur den påverkar våra liv. Hoppas att ni blir intresserade och följer denna blog och väljer att delta i vår kurs.

Kursinformation Det Sårbara IT Samhället från Göteborgs Universitet

Kursen finns tillgänglig att söka på www.studera.nu eller så kan ni maila mig för mer information: klang@informatik.gu.se


13 Responses to “Om kursen”

  1. Snyggt. Jag har lyft fram detta som ett gott exempel på UPC Blogg.

  2. Jag har skrivit en blänkare om kursen på min blog, Flexspan.

  3. 4 Lisa

    Vad är det för förkunskapskrav eller -rekommendationer?

    • Hej Lisa, För kursen gäller grundläggande behörighet

      Grundläggande behörighet krävs till all högskoleutbildning och kraven är desamma för både program och kurser. Behörigheten kan uppfyllas på olika sätt men det vanligaste är att ha en sammanhållen utbildning på gymnasienivå.

      Mer info på Studera.nu

  4. 6 Daniel

    Hej. Ges kursen detta år också? Vill gärna fördjupa mig mer inom ämnet!


  1. 1 School’s IN, suckers! « It’s the Internet, stupid
  2. 2 Politisk debatt om reglering av teknologi (mer än p2p) « Techrisk
  3. 3 Några e-mail/gästbloggning… « Calandrellas blogg
  4. 4 Två dagar kvar till ansökan « Techrisk
  5. 5 Det sårbara IT-samhället (GU-18709) « En liten bloggjävel
  6. 6 Förväntningar på teknologisk prestanda « Techrisk

Leave a comment