föreläsare

Planerade gästföreläsare för kursen Det Sårbara IT Samhället.

Alexandra Weilenmann (websida) Alexandra Weilenmann har studerat användning av teknologi i rörelse sedan sena 90-talet. Bland annat har hon studerat mobiltelefonanvändning bland tonåringar och håller på med en projekt om äldres mobiltelefonanvändning.

Oscar Swartz (blog: Texplorer) En svensk IT-entreprenör, samhällsdebattör och skribent. Han var en tidig internetpionjär och grundade 1994 internetleverantören Bahnhof. I juni 2006 publicerade han rapporten Marschen mot Bodströmsamhället, där han analyserar den totala effekten av genomförda och föreslagna lagar som har med övervakning av kommunikation att göra. Uppföljaren Alternativ till Bodströmsamhället kom i februari 2008. Under 2007 engagerade sig Swartz mycket i opinionsbildning mot den så kallade FRA-lagen som bland annat skulle implementera avlyssning av all kabelburen telefoni- och internettrafik som passerar Sveriges nationsgräns. FRA-lagen gick igenom den 18 juni 2008. (källa Wikipedia)

Jonas Landgren (Web)

Björn Sellström (Web)

Christian Sjöberg (Web)

Marie Eneman (Web)

Lennart Petersson (“blogless and proud of it”) Teknikhistoria från abakus till internet med fokus på datorrelevanta händelser, människor och uppfinningar.

Martin Börjesson (blog: futuramb) Futurolog som började sina bana som UNIX-hacker som i huvudsak läste filosofi på universitetet. Efter några år insåg Martin att man inte kan äta filosofi och sökte sig till Volvo för att istället få användning av sin kunskap inom UNIX och Internet-området. Tiden på Volvo blev ett långt missionerande med bl a avbrott för att under ett år arbeta för Sveriges Tekniska Attachéer i San Francisco. Efter att under mer än 10 år ha arbetat med omvärldsanalys att sprida insikter om det framväxande digitala samhället och dess långtgående strategiska konsekvenser bestämde sig P A Martin Börjesson för att arbeta på ett bredare plan.

Ylva Hård af Segerstad (hemsida) Forskar i allmän språkvetenskap och disputerade på en avhandling som analyserade språkbruk i fyra typer av kommunikationsteknologier: epost, webbchatt, instant messaging och sms. Avhandlingen är skriven på engelska och kan laddas ner i sin helhet här (pdf). Det sammanfattande kapitlet i avhandlingen kan laddas ner här. Ylva kommer att belysa användningar av informationsteknologi samt hur denna användning påverkar individer […] effekterna av nya kommunikationsmönster.

Martin Rundkvist (blog: Aardvarchaeology) Filosofie doktor i arkeologi och bosatt i Stockholm. Han disputerade vid Stockholms universitet 2003 på en avhandling om Gotlands största gravfält, Barshalder. Rundkvists forskning rör Skandinaviens förhistoria, framför allt folkvandringstiden, vendeltiden och vikingatiden (400-1100 e.Kr.). Som debattör har han intagit en rationalistisk och kritisk hållning gentemot postmodernistisk relativism inom arkeologin. Han ingår i redaktionsgrupperna för tidskrifterna Fornvännen och Folkvett och är styrelsemedlem i föreningen Vetenskap och Folkbildning. Därtill driver han en av de största svenska vetenskapliga bloggarna Aardvarchaeology. (källa Wikipedia)

Rasmus Fleischer (blog: Copyriot) Doktorand i samtidshistoria vid Södertörns högskola, skribent & frilansjournalist 2005 skrev han magisteruppsatsen Populism och apokalyps – Det politiska innehållet i samtida konspirationsteorier. Fleischer var en av grundarna till den upphovsrättskritiska grupperingen Piratbyrån hösten 2003. Han är idag en av talespersonerna för organisationen och debattör i upphovsrätts- och fildelningsfrågor. (källa Wikipedia)

Jonas Öberg (web) Lärare vid Institutionen för Tillämpad ITGöteborgs Universitet och VD för Föreningen fri kultur och programvara. Under många år vice ordförande för Free Software Foundation Europe, och har även ett förflutet som projektledare och systemadministratör vid Högskolan Väst och Mälardalens Högskola.

Henrik Sandklef (blog) Arbetar för FSF Europe, GNU projektet och ITUniversitetet. Programmerare, föreläsare & debatör. Musik & tekniknerd 🙂

Planerade områden utan föreläsare ännu:

IT, Miljö & Design – Hur påverkas vår miljö av de tekniska beslut vi fattar? Var finns makten i balansen mellan miljö och teknologi? Finns grön IT? Vad innebär grön IT? Var tar alla gamla prylar vägen?

Web2.0 och ny social beteende – Vad innebär web2.0? Hur påverkas vi av web2.0? Vem kontrollerar web2.0? Är det användare som kontrollerar applikationerna eller kontrolleras vi av applikationernas egenskaper.


3 Responses to “föreläsare”

  1. 1 Mik

    Kvinnor?

  2. Mik: Håller med att det finns helt klart en brist på kvinnliga föreläsare. Tar gärna emot förslag till föreläsare och idéer om föreläsningar som bör inkluderas.


  1. 1 Två dagar kvar till ansökan « Techrisk

Leave a comment