Vem skyddar medborgaren?

29Apr09

Det är väl ingen som tror att när Internetoperatörer väljer att inte spara på kunddata att de gör det av godhet och att de uppriktigt värnar om kundernas integritet? Det handlar om en ekonomisk verklighet att ge kunderna en trygghet som de saknar. Att den tryggheten är mot staten är dock allvarligt. Mårten Schultz kallar det för en förtroendekris.

Det är allvarligt att lagstiftaren inte längre är den instans som kommer att skydda medborgare. Jag vet inte om jag ser det som en kris men det är helt klart att positionerna cementeras – vi mot dom. Lagstiftare mot… ja mot vem? Idag är det helt vanliga människor som vill värna om sin integritet. De som har inget att dölja har satts i samma båt tillsammans med de som har något att dölja.

Vi mot dom känslan förstärks när företrädare för upphovsrättsindustrin pratar som om lagar kan skräddarsys och beställas fram – utanför en demokratisk process. Mårten Schultz skriver:

Peter Danowsky, som företräder rättighetsföretagen uttalar sig i Svd och ger konspirationsteoretiker vatten på sin kvarn: Danowsky ” Alla i riksdagen har utgått ifrån att internetoperatörerna är lojala mot lagstiftningen och inte vill medverka till brott. Om Tele 2 intar den här attityden och det följs av andra operatörer blir det en skärpning av lagen i framtiden.” Är det verkligen så enkelt för rättighetsinnehavarna att beställa en lagändring i riksdagen?

Uppdatering: Sanna Rayman har samma reaktioner kring Danowskys kommentarer som jag i dagens SvD. Och Hanne Kjöller når nya höjder i associationsleken när hon jämför The Pirate Bay med somaliska mördare och upprepar myten om att TPB “publicerat” obduktionsbilder från Arboga.

Det är allvarligt att medborgare inte vågar lita på att lagar kommer att skydda dom. Ett tydligt tecken på att det är så är när etablerade företag går ut öppet och erbjuder skydd. Och det är oroväckande att det ser ut som om lagar kan beställas. Utan att övervärdera vikten av integritet i digitala miljöer är det svårt att se att det som händer inte undergräver det långsiktiga förtroendet för våra politiker – ett förtroende som kanske inte var så stark redan från början.

Updatering: SVD skriver idag att även om andra operatörer inte följer efter och inte lagrar kunddata så sparar de endast IP-adresser (det som allt detta handlar om) en “kortare tid”. I vissa fall bara i tre veckor vilket kan försvåra tillämpningen av Ipred-lagen.

De stora nätoperatörerna Glocalnet, Telia Sonera, Tre, Bredbandsbolaget och Comhem kommer fortsättningsvis att lagra uppgifter under en kort tid, men det råder osäkerhet om de finns kvar när domstolen kräver dem.

– Det är inte möjligt för oss att slänga IP-adresser. Vi måste spara dem en kortare tid, för att förebygga spionage, sabotage och kunna spåra grovt kriminella brott, säger Georgi Ganev, vd på Bredbandsbolaget.

Men för att uppgifterna ska kunna lämnas ut måste domstolen vara snabb. Det är nätoperatörerna eniga om. IP-adresser hos Bredbandsbolagets och Glocalnet sparas i maximalt tre veckor, på Tre 30 dagar och hos de andra en “kortare tid”.No Responses Yet to “Vem skyddar medborgaren?”

  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: