Ingen stöd, bristande analys & svaga slutsatser

29Apr09

Var finns kritisk granskning? och framförallt var finns någon form av källkritik? En kort artikel i Dagens Nyheter skriker “Färre piratfilmer på nätet” idag:

– April månad har inneburit ett trendbrott för piratkopieringen av film i Sverige. På alla nivåer har piratkopieringen minskat samtidigt som de legala tjänsterna ökat, säger Henrik Pontén, jurist på Antipiratbyrån.

– Det är i vart fall 60 servrar som stängt och domen mot Pirate Bay och Antipiratbyråns upplysningskampanj har inneburit att alla större svenska bittorenttrackers som förmedlar film utom Pirate Bay har stängt ned, säger Pontén.

Antipiratbyrån bedömer också att antalet piratkopierade filmer som släpps på scenen nästan har halverats under april månad jämfört med mars.

Den kraftiga minskningen av internettrafik som skedde efter den 1 april efter att den nya fildelningslagen trädde i kraft håller i sig.

Vad innebär “större svenska bittorenttrackers som förmedlar film har stängt ner” Vilka är alla dessa stora sajter? Sajter som SweBits och Tankafett (och Pirate Bay) finns kvar. “…antalet piratkopierade filmer som släpps på scenen nästan har halverats…” – vad spelar det för roll eftersom alla filmer fortfarande finns online? Och till sist “Den kraftiga minskningen av internettrafik…håller i sig” – var kommer siffrorna ifrån?

Antipiratbyråns representant Pontén menar att det har skett förändringar men allt finns fortfarande online. Inte heller ger han något stöd för att sänkningen internettrafiken håller i sig. Detta är en otroligt illa underbyggd artikel. Utan källor och utan stöd påstås en hel del saker som verkar sakna stöd eller betydelse. Allt är bara tyckande maskerad som fakta. Det är svårt att egentligen förstå vad syftet med artikel är förutom att ge några fler spaltcentimeter till ipred.

Oavsett vad man tycker om ipred och fildelningsdebatten: Om detta hade varit en del i en studentuppsats hade den underkänts på grund av bristande vetenskaplighet och källor. Men även med källor är den de implicita slutsatser tunna.

Advertisements


4 Responses to “Ingen stöd, bristande analys & svaga slutsatser”

 1. Alexa är en av de största på webstatistik.
  Döm själva hur mycket intresset för fildelning påverkas av IPRED:

  http://alexa.com/siteinfo/thepiratebay.org

 2. 2 Perty

  Idag kom lite uppgifter vad en 30% ökning innebär:

  “Däremot har man sett av en tydlig Ipred-effekt. Försäljningen steg med 30 procent redan första dagen och den ökningen har hållit i sig. 15 000 registrerade användare kan i dag ta del av 3000 filmer”

  15 000 känns inte speciellt mycket måste jag säga med tanke på PP’s medlemsantal som börjar närma sig 42 000… De säger dock inte hur stor ökningen av försäljningen är….

  Från: http://www.idg.se/2.1085/1.227132/the-content-bay-ska-locka-filmbolagen

  Jag vet många som provat vara lagliga efter ipred men senast idag gav min kära hustru upp och återvände till pirate bay.

 3. 3 Mattias

  Jag håller med om att artikeln är kass. Här är lite möjliga källor:
  18 Swedish Trackers Closed – TTI.nu Latest to Jump Ship – http://filesharefreak.com/2009/04/23/18-swedish-trackers-closed-ttinu-latest-to-jump-ship/
  Internettrafik – http://stats.autonomica.se/mrtg/sums/All.html

  kolla på internettrafiken, den ökade kring jul men egentligen så är dagens nivå samma som den varit tidigare år…

 4. 4 yo

  hmm…

  .. Angående SweBits och Tankafett så finns de som du säger kvar, dock så bedrivs inte tracker-verksamhet längre. Tankafett länkar enbart till TPB och swebits har enbart forumet aktivt vad jag läst. Förutom dem har en massa andra stora trackers stängt ner som powerbits och TTI. Finns väl bara typ TPB kvar i Sverige av de stora :/


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: