Robotar anfaller i teknikfientlig media

28Apr09

I 2007 blev en man skadad av en industrirobot som används för att lyfta tunga stenar. Olyckan inträffade när mannen trodde att strömmen var bruten och gick innanför säkerhetsområdet. Mannen fick skallskador och brutna revben. Nu när ärendet utretts av Arbetsmiljöverket och polisen har åklagaren valt att inte väcka åtal men utfärdar ett strafföreläggande om företagsbot på 25 000 kronor.

Det som är spännande är den språk med vilket media väljer att presentera det som hände. Hade maskinen varit en borrmaskin eller en traktor som orsakade skadan hade språket varit helt annorlunda – om det ens kommit med i media.

Men eftersom det är en robot så skriver Dagens Nyheter en intressant rubrik idag “Robot misshandlade anställd” och inne i artikeln “Företagets robot gick oväntat till attack och skadade en anställd allvarligt”. Samma rubrik och liknande innehåll finns t.ex. i Dagens Industri, Norran, Piteå Tidningen, Gefle Dagblad. Upprepningen kan antagligen motiveras med att det inte är en viktig nog nyhet för att motivera omskrivning.

Aftonbladet är mer nyanserad med rubriken “Robot nära döda anställd” och Sveriges Radio är lågmäld med “Skadestånd efter olycka” men kan ändå inte låta bli att skriva i artikeln “…I stället startade roboten och tog ett kraftigt tag i mannens huvud.”

Ny Teknik har en neutral presentation i artikeln “Svårt skadad av robot”. Samtidigt som Metro försöker nästa skapa en större nyhet med “Inspektör: Inte ovanligt att robotar går till attack”

Roboten misshandlar, går till attack, försöker döda och dessutom, enligt Metros källor, är det inte ovanligt. Men tänk er situationen om det hade varit ett fel i en tvättmangel hade vi då accepterat rubriker som misshandlar, går till attack, försöker döda?

Maskinen ges ett jag, ett medvetande, en själ. För att sedan utvecklas till en varelse med onda avsikter istället för en produkt av design och programmering. Likt en modern Frankenstein är det vi skapar utanför vår kontroll.

Trots att industrirobotar har funnits länge bland oss vill vi fortfarande se dom som exotiska. Vi blandar gärna ihop dom med de robotar som vi ser i film där de ganska ofta utvecklar tankar, idéer och känslor för att till slut räkna ut att vi är överflödiga och farliga för deras existens. Därmed motiveras deras anfall med en förebyggande självförsvar. I filmens värld räddas vi oftast av en våldsam, teknikfientlig man som visar att vetenskapsmän inte förstår innebörden av det som skapas (se t.ex. I, Robot eller Terminator Trilogin). Det är en paradox att i en teknisk värld blir hjälten teknikmotståndare.

Filmerna och median i dessa fall spelar på mörka rädslor i vår illa dolda undermedvetna. Dessa rädslor bygger på att vi lever i en värld som vi inte kontrollerar och en misstanke på att de som påstår sig ha kontroll egentligen inte har det heller. På sätt och vis liknar detta förhållningssätt till teknologi och vetenskap vårt primitiva behov av religion för att förklara det vi inte vet. Skillnaden är att idag kan alla ta reda på hur det ligger till egentligen. Men det är för jobbigt att läsa och ta reda på sanningen – mycket roligare med anfallande robotar.6 Responses to “Robotar anfaller i teknikfientlig media”

 1. 1 Björn

  “Det som är spännande är den språk…”

  Epic typo!

  (sorry, kunde inte låta bli 😀 )

 2. 2 Christian R. Conrad

  Även “I 2007…”.

  Sure, in English it’s “In 2007…” — men på svenska heter det “År 2007 blev en man…”, eller helt enkelt bara “2007 blev en man…”

 3. Så är det när man har svenska som andra språk – jag ser inte mina egna missar. Ska anstränga mig för att bli bättre!

 4. 4 Christian R. Conrad

  Va, andraspråk?

  Haddjangenaaaning om! Då skulle jag förstås inte ha gnällt på en såå liten sak.

  Fattantere, sörru. Namnet låter ju svenskt så det förslår.

  F’låt.

 5. Gnäll iväg! Utan kritik kan jag inte bli bättre 🙂 Är ursprungligen Stockholmare men uppvuxen runt medelhavet. Återvände som förbryllad 18 åring till “hemlandet” och var tvungen att lära mig många nya och märkliga saker.

  En hel del som jag aldrig kommer att förstå: T.ex. Vilse i pankakan? Det är en gåta att den fanns och att den påverkade så många människor. Guess you just had to be there…

 6. 6 Christian R. Conrad

  Ja herregud ja… Särskilt vi som var ungmoderater på åttiotalet älskade väl att gnälla på hur den där flumjäveln Staffan Westerberg hade förstört vår barndom.

  Men så här i efterhand måste man väl erkänna att det säkert bidrog till att öppna upp lite bakom pannbenet på oss (så det inte blev massivt ben ända bak till nacken), just det att få intryck från något som helt enkelt inte var alltför omedelbart begripligt och lättuggat.

  Därmed inte sagt att jag skulle begripa ViP nu heller, och troligen inte tycka om det ett smack mer än jag gjorde då — men nu har jag insett att man inte behöver tycka om allting, och att somligt kan vara bra (“nyttigt för en”) fast man varken tycker om eller ens förstår det.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: