Var är paniken bland fildelningssajter?

21Apr09

Metro’s löpsedel idag: Fildelningssajter stänger ner i panik artikeln menar att som en resultat av Pirate Bay domen… “Nu lägger stora svenska bittorrent-sajter ner.”

Till stöd för detta hänvisar artikeln till en text på NordicBits hemsida:

We have to shut down the site now due all circumstances. We don.t have time to do anything to the code, we don.t have interest to it, we don.t have any more money and the biggest reason is The Pirate Bay info.

We want to say thanks to everyone who made NordicBits possible, users, uploaders, seeder, moderators and administrators.

Hopefully the page will come back online late, but we new design, new information.

Thanks for us and keep the leeching up!

RIP Nordicbits (2005-04-10 – 2009-04-17)

Nordicbits frivilliga stängning rapporterades även i en bisats i DN. Artikeln i Metro innehåller även citat från Henrik Pontén från Antipiratbyrån

Det är ett stort steg som gör att de lagliga tjänsterna kan börja fungera och att kreatörerna kan fortsätta skapa musik och film som alla vill ha. Alla är vinnare.

Några tankar:

Att öppet driva en svensk fildelningssajt efter Pirate Bay domen är inte logiskt därför är det logisk steg att lägga ner verksamheten. Men detta är långt från en panik handling utan lugnt och genomtänkt.

Pirate Bay rättegången är en viktig juridisk händelse som för fram vår förståelse inom teknologi/juridik området men påverkar inte fildelning online. Det finns mängder av sajter över hela världen internet respekterar inte nationella gränser.

De lagliga tjänsterna – var finns dom? Det anledningen till att illegala sajter finns är att de erbjuder mer attraktiva alternativ. Pris är endast en parameter men det finns andra såsom enkelhet, tillgänglighet och användbarhet.

Var finns tjänsten som låter användaren köpa en låt och lyssna på den med samma valfrihet som en enkel mp3-fil? Samma låt i datorn, på stereon, i telefonen och på ipoden – dvs musik genom vilken kanal som användaren vill och när hon vill. Med en enkel sådan tjänst finns ingen andledning för illegal fildelning.

Advertisements


12 Responses to “Var är paniken bland fildelningssajter?”

 1. 1 Kalle

  Finns det inte rätt många som säljer vanliga mp3-filer numera? Problemet har väl närmast varit att de endast säljer det som är mainstream och att de vill ha för mycket betalt. Men jag har inte hängt med riktigt eftersom jag aldrig skulle komma på tanken att köpa mp3-filer. Jag betalar hellre för CD-skivor och får min musik i full CD-kvalitet. Men om någon börjar sälja FLAC-filer blir det ju en annan sak. Men än så länge har jag bara sett Magnatune sälja det.

 2. 2 Tor

  “Med en enkel sådan tjänst finns ingen anledning för illegal fildelning.”

  Jag tror inte man ska glömma dagens browsing-mentalitet. Det finns en anledning till att vi vill betala en fast istället för rörlig kostnad för vårt bredband – vi vill inte ständigt ställas inför massa små beslut (“jag undrar hur mycket bandbredd den här sidan kommer att använda?”) utan buntar då hellre ihop kostnaden för att kunna minska den psykiska friktionen och göra det möjligt att att utan större eftertanke bläddra igenom material och upptäcka saker fritt. Jämför med Spotify.

 3. 3 Tor

  För övrigt instämmer jag i Kalles reaktion. Musiktjänster är väl förhållande välutvecklade idag. Då är det nog värre med filmtjänster.

 4. Jag tänkte på film men skrev om musik! Men jag tycker att det tidiga jublet att spotify skulle rädda världen missade det att användare vill göra märkliga saker med “deras” musik. Det har blivit bättre men “…mainstream och att de vill ha för mycket betalt” stämmer. Det är som Tor säger värre med film.

  När det gäller fast eller rörliga kostnader är det viktigt att minnas hur snabbt internet sverige utvecklades efter fasta kostnader infördes. Att återinföra rörliga kostnader gör användare oroliga och mindre benägna att använda (även om resultatet kan bli billigare). Fasta kostnader har skapat vår internetanvändning ett enkelt exempel är att telefonkatalogen är snart helt död (det kom ett ynkligt nedbantad gula sidor till min trappuppgång för ett tag sedan).

 5. 5 Tor

  Här är ett litet citat från ett Techdirt-inlägg om variabelt pris på Ituneslåtar som jag tycker belyser den här frågan bra:
  “The fear is that adding that extra $0.30 to many tracks will add in enough of a mental transaction cost (‘is this song really worth that extra $0.30?’) that it may harm sales.”

  De som erbjuder musik- och filmtjänster, det ligger i deras intresse att hålla nere dessa “mentala transaktionskostnader” om de vill locka kunder. Jag tror att det kan vara litet svårt att förstå ibland för de som lever sig kvar i en marknad som tillhör det förgångna.

 6. “en marknad som tillhör det förgångna.” – helt rätt. Jag tror inte att den stora hotet mot musikindustrin kommer från illegal fildelning utan snarare från itunes! Förr kunde alla ‘one-hit wonders’ sälja LP eller cd skivor men vem vill egentligen betala nästan 200 kr för att höra en låt – även om man får 10 andra på köpet?

 7. 7 Tor

  Att hotet kommer från itunes låter litet konstigt, men du kanske menade hotet i form av en alltför blind tro på det som en framgångsrik affärsmodell?

 8. Nja, jag menar att förr var skivindustrin kung. Man sålde skivor till användare och kunde bestämma innehåll själva. Idag bestämmer användare om de köper 1 låt och inte 1 cd skiva.

  Resultatet blir att det inte går att kränga cd skivor med dålig musik bara för att det finns 1 låt som alla vill lyssna på. Detta är en fundamental ändring i affärsmodellen.

 9. Jag köper drm-fri musik från vissa skivbolag direkt, med musik som jag är intresserad av. Dvs, elektroniskt orienterad “indie” musik. Utan drm kan man i princip göra det man vill.

 10. 10 Thunde

  Cdon och itunes har musik utan drm så det är bara att köpa och flytta låtarna 🙂

  Filmer är det värre med 😦

 11. 11 Per Persson

  Det är lätt att skälla på återförsäljarna när de säljer musik och film av dålig kvalitet, med starka begränsningar i uppspelningsmöjligheter (pga DRM) och till högre pris som nedladdning än vad en skiva kostar. Men jag kan lova er att de inte vill något hellre än att kunna erbjuda produkter till bättre villkor. DRM kräver dyr mjukvara och ger irriterade kunder i supporten. Tyvärr är det inte återförsäljarna som bestämmer villkoren, utan musik- och filmbolagen. Acceptera villkoren och få något att sälja, eller vägra och ha inget att sälja. Vad väljer man om man vill försöka driva en kommersiell verksamhet?

 12. 12 Thunde

  Köp på Itunes eller cd on. Cdon har låtar i bra kvalite och de kostar bara 9 kr styck.

  Men de borde sälja filmer också 😦
  Spel kan man köpa på steam 🙂


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: