Pirater köper musik

21Apr09

Även om det är egentligen inget nytt så är det bra med fler undersökningar. Norska tidningen Aftenposten publicerar resultaten från en undersökning genomfört av Handelshögskolan BI tillsammans med Perduco (genomfört november 2008) som visar att de som laddar ner illegalt köper mer musik än de som inte gör det.

1901 respondenter over 15 år.

Minst 100 fra hvert fylke.

I undersøkelsen har de spurt respondentene om de har lastet ned gratis musikk, og unngått formuleringen ulovlig. Resultatene gir derfor et visst slingringsmonn, ettersom det også finnes lovlige gratistjenester.

Resultatene er vektet etter geografi, alders- og kjønns- sammensetning i befolkningen.

Antallet respondenter som har kjøpt fysiske CD-er er omtrent like stort som antallet som har betalt for nedlasting i gruppen 15-20 år.

Abonnementstjenester som Spotify er ikke tatt med i undersøkelsen, men vil ifølge prosjektleder Anne-Britt Gran bli tatt med i neste undersøkelse i mai.

Undersökningen bekräftar tidigare resultat att människor med intresse för t.ex. musik väljer att både ladda ner illegalt och köpa det lagligt. Vilket innebär att upphovsrättsindustrin måste vara försiktig när de jagar pirater eftersom de jagar sina bästa kunder.

I artikeln citeras Bjørn Rogstad från skivbolaget EMI som inte tror att nedladdning stimulerar laglig försäljning av musik.

Det er én ting vi ikke kommer unna, og det er at forbruket av musikk øker, samtidig som omsetningen synker. Det kan ikke forklares på noen annen måte enn at den ulovlige nedlastingen går ut over det lovlige salget av musikk.

Skulle han kunna säga något annat?

Advertisements


2 Responses to “Pirater köper musik”

 1. Det verifierar min egen tro sen tidigare. Ofta upptäcker den som laddar ner mycket kultur mer musik med artister som denne i fråga förhoppningsvis känner en vilja att stödja musikerna på ett eller annat sätt.

  Var med och skrev denna lilla bloggpost för ett tag sedan, innan Piratebay-rättegången var avklarad:
  http://kartlaggartrion.wordpress.com/2009/02/19/fildelning-fildelning/

 2. 2 Per Persson

  Man skall tolka statistiska korrelationer försiktigt. Det finns en korrelation mellan illegal nedladdning och köp, men det betyder inte nödvändigtvis att det finns ett kausalt samband (dvs att det ena orsakar det andra). Ofta finns en tredje faktor som orsakar dem båda, men inte ens det är säkert.

  I det här fallet tror jag på en tredje faktor: kärleken till musik. De som älskar att lyssna på mycket musik både köper och laddar ned större mängder än de som inte lyssnar särskilt mycket på musik. Om man inte hittar det man önskar i skivbutiken, kollar man på andra ställen (t.ex. TPB), och ibland också tvärtom.

  Därmed inte sagt att det inte finns personer som endast laddar olagligt, likväl som det säkerligen finns personer som endast köper lagligt. Men slutsatsen är som du skriver: “upphovsrättsindustrin måste vara försiktig när de jagar pirater eftersom de jagar sina bästa kunder.”


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: