Upphovsrätt v Teknologi: Strider utan segrare

19Apr09

Först analyserades effekterna av IPRED och helgen har världen ägnat åt analyser av Pirate Bay rättegången. Oavsett vad man tror och tycker är dessa händelser ingen seger för fildelning, fri information eller öppenhet. Implementering av IPRED sänkte internettrafiken (alla är inte överens om detta eller vad det innebär) beslutet från domstolen i Stockholm öppnar upp för en ny diskussion om förmedlarens ansvar i digitala miljöer.

De reella resultaten av Stockholmsdomslutet drabbar fyra individer bakom The Pirate Bay (Frederik Neij, Gottfrid Svartholm Warg, Peter Sunde & Carl Lundström) som dömts till ett år i fängelse och 30 miljoner i skadestånd.  Det som följer är flera år av överklaganden och analyser för att till slut komma fram till ett slut som inte kan göra alla nöjda.

Men något som förvirrar rejält är förespråkarna för upphovsrättsindustrins jubel och tro att ”kriget” är över. För att kunna hålla fast vid en sådan segerkänsla måste man kunna nonchalera den teknologiska verkligheten som vi nu lever inom.

IPREDs effekt på internettrafik kommer vara kortvarig när användare återvänder till fildelningen. Användare kommer att göra detta om inte lagliga alternativ läggs fram nu. Det finns inga alternativ som ger användare alla de friheter som den olagliga fildelningen ger. Om historia visar något så visar det att hot om bestraffning är otillräcklig som avskräckningsmedel.

Och Stockholmsdomslutet påverkar inte fildelningssajten men även om TPB försvinner finns mängder av andra sökmotorer som fokuserar på torrentfiler. Om alla dessa försvinner finns Google som kan användas till exakt samma sak som TPB användes till. Skillnaden mellan TPB och Google är att TPB var specialiserad på torrent filer.

Till de som vägrar förstå teknologin och dess användning, som anser att det senaste utvecklingen har varit en seger vill jag påminna om Pyrrhus. Kungen som segrade över Rom i Heraclea (280 BC) och igen i Asculum året därpå (279 BC). Pyrrhus segrade i fält men till en kostnad som skulle leda till hans undergång. Efter striden i Asculum gratulerades han för sin seger och han svar återfinns i Plutarch

The armies separated; and, it is said, Pyrrhus replied to one that gave him joy of his victory that one other such would utterly undo him. For he had lost a great part of the forces he brought with him, and almost all his particular friends and principal commanders; there were no others there to make recruits… (Plutarch (trans. John Dryden) Pyrrhus, hosted on the The Internet Classics Archive).

Det är synd att individer drabbas i denna strid. Men det som är mest tragiska är inte de som strider (medvetet eller omedvetet) mot regleringen utan den mentala inställning av krig, motstånd och kamp som uppstår. Nätet blir en positionskrig utan segrare istället för den sociala tillgång den potentiellt skulle kunna vara.

Advertisements


No Responses Yet to “Upphovsrätt v Teknologi: Strider utan segrare”

  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: