Internet och mänskliga rättigheter

15Apr09

EUs Telekompaket diskuteras i DN idag med inledningen

Internet kommer att bli som kabel-tv och bara ge åtkomst till de sidor du betalar för, menar kritikerna. Fri tillgång till webben är ingen mänsklig rättighet, hävdar förespråkarna.

Klart att man kan argumentera att fri tillgång till webben är ingen mänsklig rättighet men det som glöms bort är att det är genom friheten som nyttan av internet har kunnat utvecklas till det vi har idag. Stryp tillgången så stryps innovation. Minska friheten så skapas en snyggare version av text-tv… praktiskt kanske men inget speciellt användbart för storkommunikation.

Om internet stryps finns risken för att användare slutar använda det. Och då kommer kostnader tillbaka. Om alla bankkunder väljer bort internetbanken, om vi deklarerar manuellt om vi kräver att myndigheter svarar i växlar på grund av att vi har tappat intresse i nätet – då kommer stat och företag skrika högt.

Användare kommer till nätet för underhållning men använder det för praktiska ting – inte tvärtom. Ingen teknologi är en mänsklig rättighet men att få tillgång till den grundläggande demokratiska infrastrukturen är en mänsklig och demokratisk rättighet. Just nu är det internet som tillhandahåller den infrastruktur att strypa tillgången är ett slag mot allas rättigheter och skapar en fattigare samhälle.

Mer bakgrund:

Post och Tele Styrelsen har en intressant rapport om nätneutralitet (PTS-ER-2009:6).

Promemorian syftar bl.a. till att klargöra begreppet nätneutralitet, regler och PTS roll nu och i framtiden. En möjlig definition av begreppet är att Internetanvändare med ”best effort” fritt ska kunna ta emot och skicka innehåll samt använda tjänster som inte skadar nätverket, medan operatören inte får manipulera eller nedprioritera trafiken beroende på innehåll, ursprung eller destination och ska ge tydlig information om anslutningens kapacitet och kvalitet.

Advertisements


2 Responses to “Internet och mänskliga rättigheter”


  1. 1 Blogghelvetet.se » Blog Archive » Internets framtid ser blockerad ut
  2. 2 Internet – ett hjälpmedel mot funktionsnedsättning « Emil Isberg

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: