Men vad är en trend?

12Apr09

Läser i DN att “Svenskarna köper mer film och dataspel sedan antipiratlagen Ipred trädde i kraft. Det vittnar branschpersoner om, och talar om ökningar på uppemot 30 procent.”

Visserligen är detta intressant men det känns lite kort om tid att på 12 dagar pratar om en trend så vad baserar DN sin påstående på? Nästa citat ger svaret:

– Vi har absolut märkt en skillnad. Redan fem dagar efter att Ipred trätt i kraft gick både trafik och försäljning upp med runt 30 procent, säger Jacob de Geer, vd för Ameibo som säljer och hyr ut filmer på nätet.

Under en 12 dagars period så har försäljningen gått upp med runt 30% detta är inte en trend och om det beror på någon extern effekt kan det lika gärna bero på vädret, en bästsäljande låt eller varför inte krisen?

Medierna älskar dramatiska siffror och detta leder dem ofta till dålig vetenskap. För att det skall vara en trend så behövs något mer en detta. Detta innebär inte att det inte är en trend och att trenden inte beror på IPRED men det är för tidigt att finna stöd för detta och media ägnar sig åt gissningar…

Dessutom blir det intressant om trenden håller i sig och vilken eventuel effekt VPN och anonymiseringstjänster kan komma att få. Jag stör mig på illa underbyggda undersökningar som höjs upp till kvasi-vetenskap som till slut blir sanningar.

Advertisements


2 Responses to “Men vad är en trend?”

 1. 1 Martin Eklund

  “Det vittnar branschpersoner om”
  När det finns seriös statistik från en trovärdig källa
  kan vi börja spekulera anledningar, om vi gör det innan
  riskerar det att ge skenet av att vi också ser denna trend.

 2. 2 Perty

  Jag kan med största sannolikhet tala om att en ev ökad “trend” för köp av ljudböcker på mp3 format inte kommer hålla i sig.

  Jag gjorde en liten miniundersökning på priser jämfört med vanliga böcker och kom fram till att vanliga böcker är billigare, tom när det inte finns pocketutgåvor är böckerna billigare.

  Sammanställningen finns på:

  http://lexorwell.se/?q=node/31

  Skulle tippa på att alla svenska legala handelsajterna för digitalt kontent skulle fundera lite på iPhones affärsmodell.

  Sälja mer för mindre.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: