Skillnaden mellan pojkar och flickor

06Apr09

Killar laddar ner medan tjejer är sociala. Innebär detta att killar är aktiva och tjejer är passiva? DN skriver idag om en intressant studie från Stockholms universitet som visar att det finns tydliga könsroller i ungdomars surfvanor:

…killar besöker spel-, poker- och sportsajter, laddar ner och tittar på Youtube surfar tjejer på Facebook, andra sociala nätverk och modesidor. Studien från Stockholms stad och Stockholms universitet visar att olikheterna mellan pojkar och flickor är större än likheterna.

Killar besöker också fler sidor, letar nya sajter och gör större antal besök. Tjejers surfande koncentreras till färre webbsidor inriktade på relationer.

Hmm. Information som detta bekräftar de misstankar som de flesta har om könsroller och det är just det som gör mig misstänksam.

532 gymnasieungdomar från Stockholms stad deltog i studien som genomfördes av forskningsenheten vid Stockholm stads idrotts- och kulturförvaltningar i samarbete med Stockholms universitet.

Jag skulle gärna vilja se mer på den metod som användes för datainsamling. Hur påverkades resultaten av frågorna som ställdes? Om det var frågor som låg till grund till datainsamling gavs “ärliga” eller “rätta” svar – eller var det de svar som ungdomarna trodde att de gjorde? Egentligen skulle jag vilja att undersökningen hade bara lagrat allt som ungdomarna gjorde och att detta data sedan analyserades – men det är kanske lite kränkande?

Advertisements


5 Responses to “Skillnaden mellan pojkar och flickor”

 1. 1 Björn

  Frågan om det är kränkande beror väl på om de i förväg fått reda på och fått godkänna att det skulle ske. Men att få reda på det kan ju såklart påverka resultatet, även om jag tror att det går att kompensera för det oxå.

 2. Generellt ska man vara försiktig med att tolka såna här nyheter – inte bara på grund av forskningsmetoden, utan också på grund av rapporteringen! Tidningar har nämligen en tendens att “skapa” nyheten att olikheter är större än likheter, helt enkelt för att reportern inte haft en aning hur olikheter och likheter ser ut.

  Vad händer om man till exempel byter ut orden “pokersidor” och “modesidor” med “konsumtionssidor” istället? Är det så att både tjejer och killar använder internet för att på olika sätt tillgodose sina pengaspenderingsbehov?

 3. 3 Sara

  hmm…. att pojkar skulle vara aktiva och flickor passiva… Jag tycker att det är att räkna som minst lika aktivt, kanske mer, att aktivt nätverka i sociala nätverk. Det kräver direkt interaktion med andra aktörer, dessutom utan de tydliga regler för interaktionen som spel- och pokersajter har.

  Tycker det låter som att tjejer är aktiva, sociala och interagerande, medan killar är konsumerande, tävlande och regelstyrda.

 4. Björn – det skulle vara intressant att pröva olika metoder för att se de olika resultaten.

  Amelia – Håller med om journalister! Jag har upplevt några hårresande exempel.

  En intressant exempel på (passiv/aktiv – ursäkta termerna Sara de är slarviga) datorer och genus finns i “IT-relaterad brottslighet” (BRÅ-rapport 2000:2)

  “Män misstänks för dataintrång, de manipulerar, raderar och stjäl program, filer eller data. När kvinnor misstänks som gärningsmän handlar det mestadels om interna dataintrång, obehörig registerupplysning och radering av filer, program eller data. Endast tre kvinnor misstänks för databedrägeri.”

  Jag tror att alltför ofta får undersökningen de svar den letar efter och enbart bekräftar egna fördomar. För att studera vad människor “egentligen” gör krävs dold övervakning…

  Det är en spännande område som har varit alltför tyst under de senaste åren.

 5. 5 Rick

  Skälet till att det finns fördomar beror ju på att de är sanna.

  Eftersom det finns så stora biologiska skillnader mellan könen kommer dessa att reproduceras i varje undersökning man gör – oavsett inom vilket område.

  De som av ideologiska skäl inte uppskattar detta påminner om de som tycker att man skall ändra verkligheten om den inte stämmer med kartan.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: