Feltolkad statistik om trafiknedgång?

05Apr09

IPRED, IPRED, IPRED det skrivs otroligt mycket om IPRED (tex idag SvD, Sydsvenskan, AB, GT, DN) – och jag bidrar med mina rader. Inom gammalmedia var det en stor nyhet att internettrafiken sjunk direkt (med mellan 30% till 50% Ny Teknik). När jag skrev om oförutsedda konsekvenser av IPRED menade jag att nedgången var knappast oväntad. Misstanken var att trafiken skulle öka igen när oron inför straff släpptes.

Benjamin Disraeli foto: Wikimedia Commons

Men det kanske inte var en så stor nedgång som tidigare rapporterades. Second Opinion skriver:

De flesta större tidningar skriver om nyheten, bland annat GP, Svd, Aftonbladet och Expressen. Men stämmer det verkligen att trafiken minskat på grund av Ipred? Sebastian Gadd-Färnlöf arbetar som IT-ansvarig. Han reagerar kraftigt på undersökningen och känner sig skeptisk till uppgifterna. I ett mejl till TT frågar han efter källan.

”Uppgiften kommer från Netnod, vars vd i vår text också säger att de bara ser en liten del av den totala datatrafiken och att det inte går att dra några slutsatser om minskad trafik på grund av ipredlagen.” svarar Daniel Berg på TT:s centralredaktion.

Men det här väljer de stora tidningarna att inte ta med från TT:s telegram, påpekar Sebastian Gadd-Färnlöf i ett mejl till Second Opinion.

Netnods statistik hittar du här & Aftonbladet har uppmärksammat att Netnod kritiserar mediernas slutsatser, läs här.

Problemet är att endast en liten datamängd av den totala internettrafiken har studerats vilket innebär att det är del att säga att all trafik har gått ner. Men det är troligt att anta att IPRED har haft en effekt på trafiken.

Mer intressant är att nedgången motsvarar en liknande nedgång som skedde vi samma tid förra året.

Dessutom var nergången ungefär lika stor förra året vid samma tid, om man tittar på Netnods statistik.

En sådan återkommande nedgång tyder på att IPREDs effekter har överdrivits. Som sagt man kan se allt man vill i statistik. Eller för att använda en fras som Benjamin Disraeli påstås ha myntat (och som populäriserats av Mark Twain): “There are three kinds of lies: lies, damned lies, and statistics.”

Advertisements


4 Responses to “Feltolkad statistik om trafiknedgång?”

 1. Det borde skrivas mer om telekopaketet INNAN det klubbas i EU.

  Det håller på att bli så här: http://tinyurl.com/c7mvoh

 2. 2 Per Persson

  Det finns en klar korrelation mellan IPRED:s införande och Internettrafikens nedgång hos Netnod. Men det finns också en korrelation mellan att Sverige fick varmt och vackert väder och nedgången. Därmed finns även en korrelation mellan IPRED:s införande och att Sverige fick varmt och vackert väder. Och korrelation måste väl innebära kausalt samband, dvs vi har IPRED att tacka för det vackra vädret. Eller hur? 😉

 3. Per – lysande analys!

 4. 4 Second Opinion

  Webbtidningen Second Opinion har följt nu upp påståendet i medierna om ökad försäljning av dvd:er efter 1 april och även korrigerat en helt felaktig uppgift om tidigare försäljningsras som TT har spridit.
  Artikeln finner du på http://www.second-opinion.se/so/view/398


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: