Lärare utsatta på nätet

04Apr09

I dagens The Guardian redovisas resultaten från en undersökning om hur technology används för att mobba lärare. Det visar sig att fler än 10 procent av lärare har mobbats av elever och kollegor genom sms meddelanden och socialt nätverk siter.

Undersökningen har genomförts av Association of Teachers and Lecturers och Teacher Support Network lät genomföra undersökningen med 539 lärare. Undersökningen har visat att 63% fått ovälkomna mejl, 26% har hittat stötande meddelande om sig själva på sajter som Facebook eller Rate My Teacher, medan 28% har mottagit ovälkomna sms. Det är dock inte enbart elever som mobbar utan enbart 44% utfördes av elever medans en tredjedel av mobbingen kom från arbetsledare eller kollegor.

Nätmobbing och lärare är även ett problem i Sverige. Dagens Nyheter (nov 2007) skrev en i artikel med rubriken Ökad nätmobbning problem för lärare:

Sju av tio lärare i låg- och mellanstadiet har haft problem med att elever använder internet till att mobba kompisar, titta på porr eller fuska.

Fast artikeln handlar mest om att lärares problem handlar om elevernas mobbning av varandra. Men Lärarförbundets Tidningar (nov 2007) från samma tid fokuserar mer på den mobbade läraren med olika exempel och ett intressant citat från lärare/forskare Fredrik Olin som menar att den nya tekniken har framkallat en ny moralisk fråga som skolan måste ta med eleverna.

Vi diskuterar hur vi ska hantera mobiler och att det är förbjudet att fota och filma med dem i skolan. Men de lärare och elever som råkar ut för det här är ju smygfilmade. Och det är klart att de som lägger ut filmerna på nätet vet att de är taskiga. Men skillnaden är att de som filmar och lägger ut gör det för sina kompisar, medan de som blir utsatta upplever att de blir uthängda för hela världen.

När tidningen Metro (dec 2007) deltar i rapporteringen meddelar att få drabbade anmäler filmerna till polis eller Datainspektionen utan försöker att lösa det internt. Naturligtvis är det inte problemet begränsad till vissa skolor utan även universitetsvärlden har fått uppleva problemet. Mittuniversitetet har infört totalförbud mot ljud- och videoinspelning på föreläsningar eftersom de har tröttnat på att bli bortgjorda på nätet – främst genom youtube filmer (Ny Teknik feb 2009).

Om någon skulle tro att lärarna överdriver sin situation räcker det med en påminnelse om det som hände i slutet på förra året då en högstadieelev som fick IG på en prov lade ut en bild med en blodig kniv och ett dödshot riktat mot läraren (GP nov 2008).

Och nu i början på 2009 lanserades en ny sajt studentertyckertill.se där kan studenter betygsätta och säga vad de tycker om föreläsare, kurser och utbildningar. Kanske inte en sajt för mobbing men en mer formaliserad och centraliserad plats där upplevelser för utbildning samlas.

Advertisements


No Responses Yet to “Lärare utsatta på nätet”

  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: