Anonymiseringstjänster och trygghet

02Apr09

Tack vare FRA & IPRED så har diskussioner om anonymitet fått en nytt liv. Oftast diskuteras inte vad anonymitet är utan snarare hur man slipper åka fast (just nu är fokus fildelning). Förutom gammalmedia finns det livliga diskussioner online (tex här).

Men alltför ofta så mynnar det ut i en diskussion om vilken anonymiseringstjänst är bäst att använda.

Problemet är att det är få som verkar ta reda på hur säkra tjänsterna är rent administrativt. Tekniskt sätt kan tjänsterna vara hur bra som helst men utan en säker administrativ hantering spelar det ingen roll. De flesta tjänsterna räknas trots allt som ISP och detta bör innebära att upphovsrättsinnehavare kan använda sig av IPRED för att få fram information om IP nummer. Och sedan gå vidare til bredbandsleverantörer för att få namn och address.

Jag tittade lite på den information som några tjänster har om anonymitet:

Relakks är en surftjänst som ger dig tillgång till anonym surfning. Den fungerar som så att alla Internettrafik till och från din dator krypteras och går via en server hos Relakks. Efter Relakks servern är trafiken inte längre krypterad, men all personinformation, typ IP adress mm, är borttagen så ingen som avlyssnar trafiken vet att den kom ifrån eller skall till din dator. Detta innebär att FRA lagen inte har någon betydelse om man använder sig av Relakks.

Detta låter bra men det står ingenting om vilken information som sparas. Förutom denna information och rent teknisk information innehåller Relakks sida ren lagtext men inget praktiskt för den här frågan. Flashback har ofta samma information som Relakks (copy&paste kanske?)

PRQ skriver We are a specialized hosting and internet service provider, located in free speech heaven Sweden. We serve a growing community of international clients with special needs.

Our boundless commitment to free speech has been tested and proven over and over again. If it is legal in Sweden, we will host it, and will keep it up regardless of any pressure to take it down.

Jag blir mest nyfiken på vilka grunder sverige kan kallas för “free speech heaven” jag antar ochså att de menar “free speech haven” (heaven = gudars hem, haven = fristad)…
Tydligast är Dold i sin FAQ:

Du kommer alltid att vara anonym på de sajter du besöker, för din internetoperatör, och för de system du använder på nätet. Den enda gången du riskerar din anonymitet är om du skulle använda tjänsten för något som är illegalt.

Vårt system skyddas av svensk lagstiftning, med en av världens starkaste skydd för integritet och värn om privatlivet. Vi kommer endast att lämna ut trafikdata i de fall då brottsmisstanke föreligger med straffskala på minst två år, och endast då våra advokater ger sitt godkännande, i enlighet med svensk lag. I alla anda fall lämnar vi inte ut någon data.

Vi sparar ingen kunddatabas annat än den e-post-adress du använder när du registrerar dig. Den behöver vi för att kunna kommunicera med dig angående din prenumeration på tjänsten.

Förutom de nationalistiska skrytet “..en av världens starkaste skydd för integritet…” så är de tydliga på när de lämnar ut information. Men sedan kommer det lilla biten i slutet: “Vi sparar ingen kunddatabas…” Om detta stämmer så finns ingen information att lämna ut.

De flesta anonymiseringstjänster är vaga med deras avsikter och de skydd de kan lämna. Ännu värre är att de är otydliga med den information de sparar eller inte sparar. Dold är den som kommer närmast och kan tydligt berätta vad de tänker göra och när men inte heller de är tydliga.

Det skulle även vara intressant att se vad som skulle hända när en tvist uppstår. Kan en fildelare stämma sin anonymiseringstjänst för avtalsbrott?

Advertisements


7 Responses to “Anonymiseringstjänster och trygghet”

 1. 1 Tobias

  Har själv undrat hur säkra dessa anonymiseringstjänster är när det gäller tex “olaglig” fildelning.

 2. 2 Stoffe

  * Flashback ÄR Relakks, franschise och rebrandat bara
  * Dold är tyvärr fortfarande inte speciellt tydliga – sparas några LOGGAR är det intressanta
  * Samma för allihop, sparas loggar? Det är fortfarande rimligt att en sån här tjänst efter domstolsbeslut BÖRJAR logga en viss användare, men helt orimiligt om de har någon som helst loggning annars
  * Ipredator har just det som sin speciella grej, inga loggar
  * Heaven betyder även t.ex. drömställe och funkar fint som det är skrivet

  Som sagt är mycket fortfarande oklart och man undrar om de bara är dåliga på sin marknadsföring eller om det helt enkelt inte är så anonymt i praktiken med dessa tjänster. Jag väntar själv mest på att se hur ipredator artar sig. efter som det är TPB så lär det finnas både kunnande och äkta uppsåt att verkligen erbjuda den anonymitet man utlovar. De andra är för luddiga och skriver inte rakt ut hur det fungerar.

 3. 3 Edvin

  Vad tror ni om Mullvad (http://mullvad.net)? De skriver i sin FAQ: “Trafikuppgifter sparas inte så det finns inget att lämna ut. Det enda vi sparar är ditt kundnummer och hur mycket trafik det kundnumret har överfört.”. Jag tycker det låter tydligt.

 4. 4 Lukas

  Blir det inte väldigt segt att använda dessa anonymeringstjänster vid fildelning ?

 5. 5 LJ

  Borde det inte vara bättre att använda en utlänsk VPN? Än så länge är det ju bara Sverige och ett par länder till som har denna extremt repressiva lagstiftning. Då borde det ju vara rejält bättre att tunnla sig till ett mera rättssäkert land och sedan smyga in okrypterad utifrån.

 6. http://www.vpntunnel.se fungerar utmärkt.


 1. 1 Anonymiseringstjänster och trygghet | BH-Server

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: