IPRED börjar gälla imorgon

31Mar09

Den nya IPRED lagstiftningen börjar gälla imorgon och ger upphovsrättsorganisationerna större polisiära befogenheter än polisen själv. I sin arsenal av verktyg som de har till sin förfogande finns:  Husrannsakningar, låsta bankkonton, gigantiska skadeståndskrav väntar. Och det ska bli spännande att se om de klarar av att använda sin makt med ansvar… eller hur snabbt det kommer att gå innan stora övertramp börjar ske. Det måste finnas en enorm press nu bland upphovsrättsorganisationerna att visa att de har makt och vilja att tillämpa den.

Lagstiftningen visar att balansen mellan intressen har helt satts ur spel för att förhindra fildelning. Oavsett vilka åsikter man kan ha om fildelning är de potentiella orättvisor som finns inbyggda i lagen orimliga. Det är svårt att se att en sådan ordning kan bestå.

I en allt viktigare kamp – mot terror – där politiker i alla länder kringgick mänskliga rättigheter i syfte att förhindra terror och död gavs extraordinära befogenheter till olika grupper. Dessa har på senare tid visat sig missbrukats och används inkompetent som till exempel i fallet där en oskyldig tysk medborgare kidnappats och utsattes för tortyr av amerikanska allierade på beställning av amerikanska myndigheter (en ordning som skapats för att “slippa” besvärliga mänskliga rättigheter).

Jag menar inte att IPRED leder till tortyr utan jag menar att makt korrumperar och missbruks. Det är naivt att tro att det inte kommer att ske i detta fall. Därför har vi vanligtvis i situationer där makt utnyttjas installerat spärrar, kontroller och hinder. IPRED har inga sådana kontroller. Makt, missbruk & ingen kontroll = ingen bra idé.

Men vad gör medborgarna? Ja de som fildelar eller vill bevara sin anonymitet håller redan på att hitta eller rekommendera anonymiseringstjänster (se tex Tommy K. Johansson) och det är inte enbart tekniknerdar det gäller. DN skriver här om anonymiseringstjänster och frågar om vi ska betala för anonymitet här. E24 skriver en artikel om att det snart finns skydd mot IPRED (intressant concept: skydd mot lagstiftning)

Vem åker fast då? Om vi utgår från att upphovsrättsorganisationerna inte bryr sig om de anonyma så kommer enbart de inkompetenta eller ovetande fildelarna åka fast. Och det var väl knappast de som lagen ville sätta dit? (eller är det? Aftonbladet Alla som vållar någon annan skada riskerar skadestånd)

Kritikerna är många (SVD Klart nej till ny fildelningslag) och vältaliga läs & lyssna på Isobel Hadley-Kamptz kommentar till lagen finns att lyssna på via SR Kulturnytts hemsida. Hadley-Kamptz deltar också i P1 Nya vågen under eftermiddagen idag.

Advertisements


2 Responses to “IPRED börjar gälla imorgon”

 1. 1 Person nr 1

  NEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEJ!
  jag vill inte!

 2. 2 Robban

  Tjenis Penis!!

  Intressant post…Googlade: “imorgon börjar PIRED gälla” o din blogg kom upp på första plats. Faktum är att jag EJ vill bli en av de du refererar till i posten som “ovetandes el inkompetent”,sitter därför o letar efter en schysst o någorlunda billig VPN Tjänst,alá IPredator m.fl…

  Har redan bett om inbjudningar 2ggr genom IPredator MEN inte ens fått ett mail av Peter Sunde o gänget(SÅ mycket tycks de bry sig om deras s.k BETA tjänster som ALDRIG tar sig ur just det:BETA stadiet)…

  Så har vi PeerGuardian2 som är ett slags Gratisprogram om jag fattat det rätt??? Förstår inte riktigt HUR det ska hjälpa mig ifrån svettiga glosögda desperata copyright ivrare som BARA måste få visa hur snabbt de kan hinna skicka ut 10.000 kravbrev…Vet du exakt VAD PEERGUARDIAN2 är??

  Sen är det 2 tjänster till som man betalar för.nånting liknande som 70kr-120kr i månaden el nåt liknande tror jag…kommer inte ihåg vad dom heter för stunden…MEN den stunden rinner iväg…Snart är Kl. 00.00 1a April o vips så har REDAN NÄMNDA Ivrare rätt att börja rota i min privata sfär…Så du som är någorlunda INSATT : WHAT TO DO??? NEED HELP!! Ha´re så länge o Tack för en smart o bra Teknik Blogg för människor som mig(TEKNIK NÖRDAR,that is)…

  P.s _ Tacksam för svar!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: