Immaterialrätt och andra märkligheter

30Mar09

Det är alltid intressant när media “upptäcker” något och presenterar det som en nyhet. Det är inte nyheter men samtidigt är det viktiga upplysningar som många inte tänker på.

Idag var det DN som presenterade att den engelska födelsedagssången “Happy Birthday to You” fortfarande omfattas av upphovsrätt och detta innebär att bolaget har rätt att kräva pengar varje gång den framföres offentligt. Lite mer bakgrund för de som vill ha historik finns Snopes, en juridisk analys av Kembrew McLeod, och senast en rapport från Robert Brauneis som ifrågasätter ägandet men menar fortfarande att Warner Brothers bör anses ha rätt till de $2 million per år de samlar in.

En annan spännande gammal “nyhet” som få tänker på är ägandetvisten till ikonbilden av Che Guevara tagen av Alberto Korda. Bilden blev så känd att många inte tror att den är skyddad eller ägd av någon. Korda tog inte betalt eftersom det var i linje med hans (och Che Guevaras) revolutionära ideal men han har stämt företag som använder bilden utan lov – och vunnit.

photo: Alberto Korda

I samma anda är det intressant att påminna att bilder ägs av fotografer och inte av människan som fotograferas. Detta innebär att den kända bilderna på, till exempel, Albert Einstein inte ägs av hans familj (dessutom finns de ingen familj i livet) utan av fotografen (om inte skyddstiden löpt ut) Arthur Sasse. Märkligt nog kan tilläggas att namnet Albert Einstein är ett varumärke som ägs av Hebrew University of Jerusalem och kan inte användas hur som helst.

Ytterligare en ikon är den ryska kalashnikov geväret som ursprungligen ritades av Mikhail T. Kalashnikov som menar att USA stödjer piratkopiering när de finansierar vapeninköp till andra länder och väljer att köpa olicensierade kopior. Kalashnikov menar att piratkopiering bör stoppas.

Designern Milton Glaser skapade “I ♥ New York” loggan och gav den till staden i 1976. Sedan dessa har “I ♥” kopiorna flödat (tror till och med Göteborg har sådana t-shirts). Men New Yorks juridiska företrädare har stämt för varumärkesintrång c:a 3,000 gånger. (Business Week)

Till sist en glädjande nyhet. Den imponerande och skrämmande Haka krigsdansen som har använts av Nya Zealands All Blacks rugby-lag har nu officiellt lämnats tillbaka till Moarierna. Dansen tillhör numera officiellt Moarierna och kan inte famföras utan ersättning. Se All-Blacks utföra sin Haka här och jämför med Moarierna här.


IMGP2835041106 av Bring back Buck (CC by-nc-nd)

Advertisements


No Responses Yet to “Immaterialrätt och andra märkligheter”

  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: