Kungahuset förstår inte teknologi

21Mar09

Det är alltid underhållande att se när organisationer missuppfattar hur människor använder sig av teknologi. Ett klassiskt exempel är när General Motors utmanade människor att remixa reklamfilmer för deras nya stora SUV Chevy Tahoe. Det som hände var att miljöaktivister skapade filmer som visade de negativa effekter av bilen.

Nu har vi en fantastisk svensk exempel. Hovet la upp Daniel & Victorias förlovningsvideo på YouTube. Vad tror ni hände? DN skriver

Webbklippet där Kungen tillkännagav kronprinsessan Victorias förlovning har engagerat många. Över 900 personer har kommenterat Hovets klipp som lades ute på YouTube, Förra veckan valde Hovet att ta bort kommentarerna. De stängde också möjligheten till fortsatt dialog.

Dels så visar misslyckanden att Hovet inte förstår stämningar bland folk utan bara lyssnar på goda nyheter. Dels att de inte förstår att social medier är tillgängliga fär alla (och inte enbart snälla). Dels att de inte tänkte på att det hela kunde misslyckas. Dels visar att de tar bort alla negativa kommentarer att de inte står för öppenhet och kommunikation – dåliga nyheter vill de inte höra.

Till sist visar deras agerande att de inte förstår teknologin. Allt finns kvar online. Umeå Live ger några exempel på det som skrevs och erbjuder ännu mer elaka kommentarer om man skulle vilja ha dem.

Ger man sig in i en dialog får man ibland höra saker man inte tycker om. Tydligen förväntade sig inte hovet en dialog.

Advertisements


5 Responses to “Kungahuset förstår inte teknologi”

 1. 1 Dialog?

  Videoklippet hade uppenbarligen fått en stor del kommentarer av mycket tveksam karaktär, med bland annat könsord och annat. Att DN väljer att benämna dessa “kritiska” är märkligt. Det är ju väldigt vanligt att man rensar bort skräpkommentarer från sina bloggar och youtube-klipp. Jag tar själv bort spam och skräp från de youtube-klipp jag lagt upp. Det handlar definitivt inte om att jag inte “förstår teknologi” eller att jag inte “tillåter dialog”.

  Hur gör du själv? Tillåter du alla kommentarer på din blogg, eller filtrerar du bort skräpet?

 2. Det är alltid en svår fråga om att balansera dialog med censur. Personligen behåller jag det mesta. Men det stora skillnaden är att jag är en privatperson och inte en svensk myndighet betald av svenska skattebetalare.

  Inte heller har man valt att enbart ta bort könsord utan nu har man tagit bort allt. Kritiska röster har alltså tystats.

  Det handlar definitivt om att de inte “förstår teknologi” & “tillåter dialog” när en svensk myndighet väljer att agera på det sättet som de gjorde. Annars hade de valt att ha kvar inläggen.

 3. 3 Björn Odlund

  Ja, man kunde faktiskt valt att radera eventuella enstaka elaka och kränkande kommentarer, men det var väl för arbetskrävande, så man tog bort hela skiten… censur helt enkelt.

 4. 4 Dialog?

  Jag förstår inte ditt resonemang. Bara för att kungahuset (som ju inte är en myndighet) har en “offentlig” roll så ska de stoltsera med kommentarer av typen “Viktoria = fitthora” i samband med sina youtube-filmer? Youtube-kommentarer är väl knappast höjden av dialogteknologi idag. Det finns betydligt bättre möjligheter att föra en faktisk dialog med kungahuset för de som vill det (mail eller brev, till exempel).

  Om de hade lagt upp filmen utan att över huvud taget ha tillåtit kommentarer (den möjligheten finns på youtube), hade du tyckt annorlunda då?

 5. Jag ber om ursäkt Dialog jag tog för givet att hovet/kungahuset var en myndighet pga finansiering genom skattemedel. Det verkar som om jag har fel. Ska kolla upp detta mer.

  Men: Jag anser inte att någon myndighet ska stoltsera med könsord och det var inte min argument. Vad jag menade var att de bör kunna tåla negativ kommentarer (och avlägsna könsorden). Jag håller med att “Youtube-kommentarer är väl knappast höjden av dialogteknologi” och detta bör den som ger sig in i den arenan förstå. De gjorde inte det – alltså förstod de inte teknologin.

  Men: De gav sig själva ut på en plats de inte forstod och deras reträtt därifrån visar detta. Och att vi diskuterar detta här är ochså stöd för det.

  Hade de lagt upp en film och inte tillåtit kommentarer så hade kommentarerna förekommit någon annanstans.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: