Jag betalar gärna för en fungerande lösning

06Mar09

Fredrik Söderling skriver idag i DN i en artikel med namnet Nedladdare villiga att betala för nätmusik och jag instämmer de flesta är nog villiga att betala för en tjänst som är stabil, som fungerar och som tillåter att musik som har köpts kan lyssnas på när användaren vill. Dvs på iPoden i gymet, mobiltelefonen på bussen och datorn på jobbet. Men hur intresserad är vi att betala för icke-fungerande lösningar?

Om inte kunderna får det dom vill ha av industrin så kan faktiskt inte industrin klaga när kunderna uteblir. För några år sedan såg jag en skylt i en affär som meddelade att butiken skulle läggas ner. Det roliga med skylten var att det var kundernas bristande intresse som var felet! Jag som gick förbi utan att handla var ansvarig för att deras fina affärsidé inte höll. Ibland kan jag känna att det är detta som upphovsrättsindustrin håller på med.

Ge mig en fungerande lösning så köper jag den!

I artikeln citeras STIMs kommunikationschef Susanne Bodin

– Vi är inte intresserade av vem som laddar ner utan vad som laddas ner. Alla miljoner användare som anlitar Last Fm och Spotify har ett slags musikrapportering i sina datorer, sådana applikationer är etablerade i dag. Vill man vara laglig är man säkert intresserad av att rätt musikskapare får betalt när deras verk laddas ner, säger Susanne Bodin.

Räkneverket i datorn ska inte mäta något annat än musik.

Jag vill vara laglig. Men jag vill inte installera saker på min dator som jag inte kontrollerar. Ofta måste jag och det finns flera exempel på hur kundernas tillit har svikits av företag och myndigheter. Någon sådan räkneverk vill jag inte ha.

Jag stödjer upphovsrättshavarens rättigheter – inklusive rätten att få betalt. Men jag värnar om min rätt till integritet. Jag betalar gärna för en fungerande lösning – men den ska fungera för MIG. Detta är inte egoism, detta är marknadsekonomi.

Advertisements


10 Responses to “Jag betalar gärna för en fungerande lösning”

 1. 1 Heidi

  Riktigt bra skrivet. Jag håller med dig fullt ut.

 2. 2 PMyran

  STIM har börjat sin promenad mot en lösning, tyvärr är nog inte ISP:erna rätt part att kräva betalt av, de är bara intresserad av att sälja trafik. Bättre vore att få upp en egen sajt eller organisation som stödjer flera kommersiella sajter (med olika inriktningar) som fördelar abonnemangspengarna efter nedladdningstalen för artisterna/verken. Problemet är att det finns _ingen_ betalsajt som kan erbjuda den diversitet i utbudet som dagens nedladdare är vana vid. T.ex. för en mp3 som jag lyssnar på i bilen duger 128kbps som kvalitet, men på anläggningen hemma vill jag nog ha >192kbps eller tom lossless-format. Naturligtvis med skilda prislappar då kvalitén på produkten skiljer sig åt.

 3. 3 P

  Vad är problemet? Spotify finns ju, sedan är det ju bara att spela in från de tusentals radiostationer som ligger på nätet, för det är ju fullt lagligt om jag inte missminner mig? 😉 Nejdå Spotify kommer snart med en mobillösning också och det borde döda debatten en gång för alla! Nej artikeln signalerar bara den punkt som samhället börjar närma sig där kopiering gör produkterna värdelösa i separat försäljnings hänseende. Det betyder att musiken är gratis för den stora massan (reklamfinansierad), medan de som har musik som ett stort intresse kommer att köpa sidoprodukter för att kunna njuta av sitt intresse maximalt. Exempel: Plusfunktioner på spotify för en avgift: Wikipedias kopplade till programmet, chattfunktioner inlagda o.s.v. De fungerande lösningarna består helt enkelt i att fortsätta tala om för media hur intresserade vi är att betala bara vi får dessa “självklara” plustjänster på köpet. På så sätt kan vi iaf minska problemet med stämningar och få folk i allmänhet att förstå att vi nu är framme i det läge som så många har förutsett. Som är det naturliga resultatet av masskopiering där konsumenten själv gör det mesta jobbet!

 4. 4 Jonas B.

  STIM har en i grunden sund idé men sen beger de sig raskt ut och cyklar.

  Varför skulle man ens vilja knyta detta till ett internetabonnemang? Man vill väl vara täckt av licensen även om man byter låtar med Bluetooth, eller lånar skivor av kolleger på jobbet?

  Samt omvänt, ska arbetsgivaren betala för alla anställda? Plus att jag betalar hemma? Och på mobilen? Och på hotellet? Det är väl rimligare att lösa en sådan avgift antingen personligen eller per hushåll, som med TV-licensen!

  Att sedan börja prata om att installera program på datorn, ja då kommer det gå raskt åt pipan. Det kommer med nödvändighet vara låst till ett fåtal plattformar och mp3-spelare och vips är vi tillbaka i problemet som vi ville komma ifrån.

  • 5 P

   Jonas B sa: “Att sedan börja prata om att installera program på datorn, ja då kommer det gå raskt åt pipan. Det kommer med nödvändighet vara låst till ett fåtal plattformar och mp3-spelare och vips är vi tillbaka i problemet som vi ville komma ifrån.” Jag tror du underskattar de kommersiella krafterna. De flesta program som vill synas satsar på alla plattformar. Vi snackar en tjänst som genererar miljarder i reklaminkomster och plustjänster oavsett om man använder windows, Linux, Ipod eller Sony-ericson. Naturligtvis måste det finnas datorprogram som har lösningar, skivor tillhör ju ett medium som kommer att försvinna!

   Vad gäller Internetabonnemanget så håller jag med och därför tror jag inte de hinner lösa detta innan problemet så att säga löser sig själv (se tidigare post).

 5. SLÄPP den “ILLEGALA FILDELNINGEN” FRI!!!

  Allt prat om att “de måste ha betald” – alla sk förslag till “alternativa lösningar” och alla hänvisningar till “lagliga” tjänster är bara DIMRIDÅER avsedda för att hjärntvätta oss att tro att den “illegala fildelningen” är kriminell och skadlig – Kriminaliteten ligger dock i det faktum att den svenska upphovsrätten har blivit VÅLDTAGEN av fega svenska politiker som har böjt sina ryggar för i huvudsak AMERIKANSKA särintressen som nu har ENSAMRÄTT på att tolka den svenska upphovsrätten

  VARFÖR vi skall betala för nya “tjänster” förklaras aldrig – man hänvisar till upphovsmän som måste få betald – men har ALDRIG kunnat påvisa att dessa lider ekonomisk av den “illegala fildelningen” – Det finns överhuvutaget INGA BEVIS som kan länka den “illegala fildelningen” till några som helst negativa effekter.

  Ni som tror dessa utsagor – för i tiden trodde man att “världen var platt” – det lät trovärdig – men vetenskapen har lärt oss annorlunda – Idag lär vetenskapen oss att den “illegala fildelningen” är BRA för samhället och upphovsmän – vad än sådana redan MYCKET välbestälda marionetter som Ulvaeus – Wiehe – Gessle – Guillou – Marklund – Sauk – Dahlberg mm försöker pådyvla oss.

  Det ENDA raka är att släppa ALL fildelning som sker utan kommersiella vinstintressen FRI!! – TIO ÅR av “illegal fildelning” lär oss att det inte finns NÅGRA belägg för att en sådan lösning skulle vara till skada för NÅGON – Vi behöver en digtal ALLEMANSRÄTT på internet till gagn för HELA folket – Låt inte dom i huvudsak AMERIKANSKA särintressena bestämma över den svenska upphovsrätten. – Den instiftades ALDRIG för att kunna använda som ett vapen MOT folket.

  Vi har blivit förda bakom ljuset!! – Kontroll- och övervakningslagar instiftas helt på lösa SPEKULATIONER och särintressenas PROPAGANDA – Reinfeld och Ask har ALDRIG kunnat hänvisa till trovärdiga larmrapporter eller forskningsresultat som kan legitimera den lagstiftningsiver som pågår mot minst TVÅ MILJONER normal hederliga svenska medborgare – ALLA har säkert minst en fildelare i bekantskapskretsen – eller t om ett barn – barnbarn – en god vän. – Vill du verkligen att dessa skall kunna hotas – utpressas och eventuellt åtalas av PRIVATA särintressen med intressen i att dels åtala så många som möjligt och dels få BETALD så mycket som möjligt?

  Rösta PIRATPARTIET i nästa val – hjälp dem över 4% strecket och sänd en signal till dom etablerade partierna att nu får det vara NOG med alla facsistlagar typ FRA – IPRED och myglet i EU för att driva igenom ytterligare lagar som beskär våra demokratiska rättigheter!!

  • 7 P

   Självklart PP! 🙂 Det är ju det enda partiet som bryr sig (förutom samtliga ungdomsorganisationer). Tyvärr har vi inte tid att vänta på att ungdomarna skall växa upp, det är ju “nu” demokratin och integriteten hotas av särintressen och politiker som tror att man kan kontrollera våra tankar…

 6. Bra och innehållrik sida. Mycket läsvärd och intressant!

 7. 9 CC

  Den mycket flexibla licensen creative commons är något som borde införas som standard, istället för dagens stelbenta tillämpning av upphovsrätt.
  Det ger upphovsmannen full rätt att bestämma (inte äganderättsföreträdare som skivbolag) hur verket får användas och när han/hon vill ha betalt för det – “Some rights reserved” istället för “All rights reserved”.
  Det skulle göra IPRED och andra integritetskränkande lagar överflödiga.

  Ett praktiskt exempel på hur Creative commons fungerar:
  http://www.guardian.co.uk/media/pda/2009/mar/02/pirate-bay-p2p

  Det är så enkelt och självklart – hur upphovsrätten borde fungera!

 8. 10 Hans

  Det här är en fråga om makt. Mediaindustrin har alltid haft makt över kunden då kunden inte har haft något alternativ. Om kunden är nöjd eller inte skiter man i bara man kan vinstmaximera. Nu har kunderna ett alternativ och det är det mer än pengarna som skrämmer. Det har väl aldrig sålts så mycket film som idag men ändå bölar bolagen därför att de har inte den totala kontrollen och därför vänder de sig till politikerna för att få tillbaka sin makt. Att prata med kunderna, få nöjda kunder, leverera det som kunder vill ha finns fortfarande inte i deras sinnevärld. Det skulle vara ett nederlag värre än konkurs.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: