Helgläsning om public domain

06Mar09

På kort tid har både David Bollier och James Boyle kommit med nya böcker som undersöker olika perspektiv av public domain vilket är ett svårtolkad begrepp på svenska eftersom de flesta länder i Europa har ingen juridisk motsvarighet till amerikanska public domain. Samtidigt om fokus ligger enbart på den juridiska beskrivningen eller bristen på en sådan så missar man den rika och viktiga kulturella egenskapen av public domain.

David Bollier har nu skrivit Viral Spiral: How the Commoners Built a Digital Republic of Their Own. Boken är en gedigen historisk redogörelse för hur den fria kulturrörelsen (Free Culture) har vuxit. Bollier intervjuar tekniker, jurister, artister, musiker, vetenskapsmän och innovatörer för att få deras insikt i public domain diskussionen. Naturligtvis kan man ladda ner boken som pdf.

Nästa författare, James Boyle, är en av de tyngsta namnen inom public domain. Hans tidigare bok Shamans, Software, and Spleens kan lade grunden både för Boyles erkända storhet och för den efterkommande diskussionen inom public domain och commons. Boyle är kanske inte lika medial som de mer välkända namnen men hans argument är fantastiskt väl underbyggda och hans texter har en längre hållbarhet. Hans nya bok är The Public Domain: Enclosing the Commons of the Mind och finns som pdf för nedladdning här. Boyle förklara anledningen till varför han lämnar bort pdf till boken i en video av Jesse Dylan och motiverar det förläggarens ekonomiska argument i en kort artikel.

Boyle utgår naturligtvis från en amerikansk verklighet men tolkar en problematic som är tillämpbar i alla rättssystem. Hans argument handlar om riskerna för alla som uppstår när vi implementerar lagar som stänger tillgången till vår gemensamma kultur och historia. De flesta upphovsrättsliga argument om ägande eller icke-ägande framstår som tämligen endimensionella när de möter Boyles djup.No Responses Yet to “Helgläsning om public domain”

  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: