Webscam, bedrägeri och sura rönnbär

05Mar09

Per Gudmundson skriver om medlemsantalet i politiska ungdomsförbund på SVDs ledarredaktionsblog och konstaterar att de är inte stora. Han skriver “Det är närmast förbluffande hur små – mycket mycket små – de politiska ungdomsförbunden är.”

Politikerbloggen listar ungdomsförbundens storlek:

1. MUF (5 313 medlemmar). Statsbidrag: 826 576 kronor, överskott från Svenska Spel: 2 116 034 kronor.
2. KDU (3 441 medlemmar). 586 283 kronor resp. 1 500 884 kronor.
3. SSU (2 040 medlemmar). 461 700 kronor resp. 1 181 952 kronor.
4. Ung Pirat (1 284 medlemmar). 372 400 kronor resp. 953 344 kronor.
5. Grön Ungdom (1 205 medlemmar). 372 400 kronor resp. 953 344 kronor.

Gudmundson har helt rätt förbunden är mycket små, samtidigt som de får generösa bidrag för deas arbete. Om man delar bidragen med medlemsantal får man: Grön Ungdom 1100 kr/medlem, Ung Pirat 1032 kr/medlem, SSU 805 kr/medlem, KDU 606 kr/medlem, MUF 553 kr/medlem.

Även med det lägsta beloppet per medlem är det enkelt att se att de är mycket pengar per medlem. Gudmundson ger perspektiv genom att peka på andra ungdomsorganisationer medlemsantal där överaskande nog har Sveriges Frimärksungdom 2972 medlemmar! Detta i mejlens gyllene epok.

Gudmundson väljer att inte dra några egentliga slutsatser eftersom siffrorna talar för sig själva men han kunde tydligen inte låta bli att kommentera Ung Pirat:

Medlemskap i Ung Pirat är gratis och löses enkelt med ett musklick på webben. Det resulterar i ett statsbidrag på cirka en tusenlapp per klick. Tidernas smartaste webscam, säger jag.

Verkligen hårda ord “Tidernas smartaste webscam” vad är han egentligen arg på? Att kritisera statlig finansiering till politiska ungdomsförbund överlag är intressant – mycket pengar för liten utdelning. Men att jämföra Ung Pirat med bedrägeri för att de går sist med i ett märkligt, befintligt system är direkt fel.

Andra tycker: Mattias Bjärnemalm, Projo, Anna Troberg och erold

Advertisements


2 Responses to “Webscam, bedrägeri och sura rönnbär”

  1. 1 Calle

    Det är väl inte en speciellt långsökt jämförelse som man inte behöver mycket tankekraft för att tänka ut.

    “Dagens ungdom” vill kunna ladda ner upphovsrättsskyddat material illegalt. Ung Pirat är ett ungdomsförbund som ploppar upp från ingenstans och helt plötsligt driver den linjen. För att fokus inte ligger på att “jag ska få fildela och göra vad jag vill utan att polisen kan ta mig”, det kan inte många med hedern i behåll hävda. Så det där musklicket utan krav på medlemsavgift eller ens att man måste lämna sin dator där hemma för att delta, gör således att man mycket lätt kommer upp i stora medlemsantal.

    Man kan ju titta i Piratpartiets forum och följa hur de haft sitt årsmöte helgen som gick apropå att inte behöva lämna datorn. Större parodi och komik får man nog leta ganska länge efter…


  1. 1 Det är rätt uppenbart…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: