Creative Commons tillväxt och användning

05Mar09

På sin blog har Rasmus en mycket cool ordspråk som varnar läsaren för att imponeras över stora siffror.

Multiplication can produce powerful numbers.

Samtidigt lever vi i en värld av mätbarhet, siffror och prestanda. Högre, längre, tyngre, mindre, billigare är dyra begrepp och vi vill gärna mäta dom.

Det händer med jämna mellanrum att jag får frågan: men hur stor är Creative Commons? Och då tänker jag på Rasmus ordspråk. Det ligger en mänsklig paradox här. Stora siffror förlorar sin betydelse, de blir ogreppbara men trots detta vill vi höra dom.

Creative Commons sidor finns även Metrics som arbetar med att presentera data om användning och spridning där presenteras en stapeldiagram som visar att det är nu klart över 130 millioner upphovsrättsskyddade objekt som licensieras under CC licenser.

Nästa naturliga fråga är hur ser spridningen ut rent geografiskt. Men detta är en mycket mer komplex fråga eftersom nätet intresserar sig inte för fysisk geografi och licenserna väljs av individer. Det finns inget som hindrar någon i sverige från att välja en spansk licens. Detta innebär att språkgrupper är betydligt mer intressant än geografi

Större bild här

Det är roligt att titta på siffror, bilder & diagram och försöka tolka dem. De är viktiga och hjälpsamma men jag vill ändå påminna om Rasmus ordspråk “Multiplication can produce powerful numbers” det är inte i siffrorna man hittar sanningen.

Advertisements


No Responses Yet to “Creative Commons tillväxt och användning”

  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: