Spectrial: Slutet på första akten

02Mar09

När Pirate Bay rättegången inleddes skapades begreppet spectrial. Syftet var att visa omvärlden att rättegången var en spektakel, en form av gatuteater framförd i maktens lokaler. Copyriot skriver:

För två veckor sedan höll vi presskonferens där vi förklarade att vi betraktade rättegången och ståhejet kring den i termer av teater, och att Piratbyråns ambition var att förvandla dålig teater till bra teater. Samtidigt släppte vi lös begreppet Spectrial. Slutsatsen två veckor senare måste bli att det teatraliserande perspektivet har fått ett genomslag som överträffat alla förväntningar.

Efter en vecka publicerades en TT-bakgrund i en rad dagstidningar som konstaterade just att “Piraträttegången blev cirkus” och analyserade hur olika parter spelar sina roller. Alla använder numera begrepp som teater, spektakel och cirkus. Däremot kanske inte alla menar samma sak.

Det spännande med TPB teatern är hur de olika karaktärerna framträder, hur åhörarna dras med i föreställningen och blir en del av teatern samt den stora diskussionen runt omkring föreställningen. Karaktärerna: Trots att de åtalade riskerar mångmillionsbelopp i skadestånd har den stora behållningen inte varit på fildelning eller juridik utan snarare på deltagarna och åhörarna. Åklagaren och rättighetsindustrin har visat sina svagheter i förståelsen för teknologi och hur den teknologi används. Inte bara fildelning utan all teknologi och detta framgår av diskussionen och debatten direkt från rättssalen. Stereotyper har förstärkts. Bara för att man har en laptop och mobiltelefon innebär inte att man förstår teknologi. Oavsett utgång i rättssalen har det blivit tydligt att det finns en stor skiljelinje mellan grupperna.

Åhörarna i rättssalen har iaktagit och kommenterat direkt och online. Vi som inte har suttit där har kunnat lyssna på ljudet och läsa kommentarer som har blivit en extra lager av teater i sig. Ibland har de som kommenterat hamnat i diskussioner med varandra – dessa har inte varit tillgängliga i rättssalen – därför blir allas upplevelser av teatern annorlunda från varandra.

Men det stora delen som gör detta till teater är att fildelningen påverkas inte av utgången i målet. Till och med media upptäckte och rapporterade igår att TPB är bara en av många – det är synd att det blev teater av en viktig mål med intressanta juridiska sakfrågor – men inte oväntat.

En länksamling för de som vill läsa hela första delen av akt 1.

Advertisements


No Responses Yet to “Spectrial: Slutet på första akten”

  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: