Integritet: retorik och realitet online

02Mar09

Människor i allmänhet brukar uttrycka att de är bekymrade över sin integritet och framförallt online. Men det är inte ovanligt att det som folk säger och det som folk gör inte stämmer överens. Technology Liberation Front skriver om skillnaden mellan retoriken och realiteten i relation till integritet online.

In a nutshell, ask anyone if they care about their privacy and almost 100% of them will say, yes, absolutely. But then ask them about what they do both online and offline on a daily basis and most of them will reveal a very different set of preferences or values when it comes to what “protecting privacy” would mean in practice.

Detta stämmer väl med mina erfarenheter.

Vissa användare är okunniga om vilka implikationer deras handlingar online har för deras integritet. Detta på grund av att de sällan läser de avtal som de har gått med på. Andra användare är ointresserade av sin integritet även om de påstår att de är intresserade – kanske för att de inte vill säga att de är ointresserade. Dessutom finns en grupp som är bekymrade men är ovilliga att betala priset som det innebär att skydda den.

Detta visar inte att integritet är oviktigt. Det visar att människor behöver hjälp till att göra det som är rätt. Jämför integritetsbekymmer med munhygien. De flesta människor menar att munhygien är viktig för dom men använder ni alla tandtråd dagligen?

Advertisements


No Responses Yet to “Integritet: retorik och realitet online”

  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: